EA Sports geeft duidelijkheid: manipuleren ze jouw FIFA-potjes?

Iedereen heeft wel eens zo'n moment tijdens een online FIFA-potje: wat je ook doet, alles gaat mis. Scripted, is een veel gehoorde verklaring. Maar is het ook echt zo dat FIFA jouw potjes manipuleert? Ontwikkelaar EA Sports geeft nu antwoord.

Een pass over twee meter die volledig verkeerd gaat, een keeper die over de bal heen duikt of middenvelders die spontaan met polio te kampen krijgen: het kan je niet onbekend voorkomen als je regelmatig een online potje FIFA speelt.

Veel spelers van het spel zien dit niet als toeval, maar als een bewuste poging van EA Sports om het spel te manipuleren. Als het spel bijvoorbeeld doorheeft dat jij veel sterker bent dan je tegenstander, dan geeft het de ander een steuntje in de rug. Als uitleg wordt hierbij gegeven dat dat het spelplezier moet verbeteren en de tegenstanders beter in balans moet brengen. De meeste spelers zien het echter als oneerlijk en manipulatie.

Tegenover Dream Team FC geeft EA Sports een reactie op de beschuldigingen. Sam Rivera, producer bij de ontwikkelaar van FIFA, ontkent niet dat het spel verre van perfect is, maar weigert toe te geven dat er sprake is van opzet.

Volgens hem is de game absoluut niet geprogrammeerd om potjes te beïnvloeden. "Dat zit er absoluut niet in", zo zegt hij. "We kunnen dan ook moeilijk een klacht oplossen, die niet bestaat. Als iemand deze vraag stelt, geven we altijd dit antwoord."

Veel gamers klagen bijvoorbeeld ook dat een schot in de blessuretijd veel meer kans van slagen heeft om een doelpunt te worden, dan een schot dat ergens halverwege de eerste helft wordt gelost. Ook dit doet Rivera af als onzin.

"In het echte leven verliezen teams die aan de winnende hand zijn ook in de laatste minuut", zo zegt hij. "Een goal in de laatste minuut komt voor in de game ja, want dat is echt voetbal."

De game is volgens Rivera dus zeker niet gemanipuleerd, maar hij erkent dat er nog voldoende fouten op te lossen zijn. "Het is een enorm complexe game. Maar als er een bug is waarvan je zou kunnen denken dat deze is ingeprogrammeerd, dan proberen we dat op te lossen", aldus Rivera.

Of de woorden van Rivera helemaal waar zijn, valt te betwijfelen. In een eerder stadium werd namelijk wel een soort van 'bewijs' gevonden voor manipulatie in FIFA 17